Owulacja

Data aktualizacji: czwartek, Marzec 2, 2017

Po owulacji balonowato napęczniałe tkanki za­padają się, ponieważ woda zostaje wydalona z moczem, a trawienie traci intensywność. Potem cykl ten rozpoczyna się od  nowa. Można zastanawiać się, jakie byłyby następstwa dla kości, gdyby kobieta była wyposażona w tak jaskrawą demonstrację swego czasu płodności. Charakterystyczne są też zmiany temperatury w czasie cyklu  miesiączkowego i wskazują na wystąpienie owulacji. Przed jajeczkowaniem, gdy macica zaczyna ponownie przygotowywać swą błonę śluzową, temperatura ciała kobiety pozostaje w zasadzie stała, ale ma skłonność do nieznacznego obniżania  w miarę przybliżania się dnia owulacji.

pokarmowy-10
Następnie, mniej więc w 14 dni po rozpoczęciu się poprzedniej miesiączki następuje nagły, ale krótki spadek temperatury o 0,1 do 0,2°C poniżej normalnej, co według istniejących poglądów wskazuje na doniosły moment pęknięcia pęcherzyka i uwolnienia długo więzionego jaja. Na karcie temperatury jest on łatwiejszy do uchwycenia, gdyż po krótkim spadku następuje dłuższy i wyraźniejszy wzrost. Temperatura nie jest jednakowa u każdej kobiety, ale typowy wykres rozpoczyna się przy 36,7°, powoli opada do 36,- w pierwszych dniach cyklu, nagle do 36,4° w czasie owulacji i wzrasta do 36,9°. Na tym poziomie utrzymuje się do następnej miesiączki i przed jej wystąpieniem opada znowu do 36,7°C. Jeśli temperatura nie opadnie w czasie odpowiadającym następnej miesiączce, to może być objawem zajścia w ciążę, brak następnej miesiączki potwierdzi to podejrzenie. Gdy jajeczko zostanie uwolnione, następuje możliwość zajścia w ciąże. Gdy wówczas plemniki spotkają się z jajeczkiem, istnieje szansa na zapłodnienie. Gdy do tego nie dojdzie, jajeczko obumiera i zostaje wydalone w trakcie kolejnej miesiączki. Wyższa temperatura ciała w trakcie owulacji jest typowym objawem. Innymi objawami są krwawienie, gęsty śluz, ból brzucha.