Żywienie człowieka

pokarmowy-7

Data aktualizacji: poniedziałek, Marzec 6, 2017

Żywienie człowieka to nic innego jak dostarczanie organizmowi pokarmów, które mają na celu zapewnić utrzymanie jego podstawowych czynności życiowych. Pokarmy te mogą być pobierane albo w stanie naturalnym, albo pod postacią różnych potraw czy napojów. Żywnie człowieka powinno być dostosowane do jego wieku, płci, zapotrzebowania energetycznego, wykonywanej pracy, kondycji zdrowotnej oraz wielu innych czynników. Wyróżnić można trzy podstawowe grupy składników odżywczych pokarmu. Są to: składniki budulcowe, czyli białka i sole mineralne, składniki energetyczne, czyli przede wszystkim węglowodany i tłuszcze, a także składniki regulujące w postaci witamin, niektórych soli mineralnych i błonnika. Za pełnowartościowe jedzenie uważa się: jaja, mięso, ryby i mleko. Jeśli zabraknie w codziennym menu tych składników, to istnieje zagrożenie niedoboru żywnościowego, z kolei kiedy jest ich za dużo, może dojść do powstania pewnych chorób. W związku z tym, należy sobie zdawać sprawę z tego, jak ogromne znaczenie ma właściwie zbilansowana dieta. Kiedy chodzi o żywienie człowieka w zależności od wieku, należy zwrócić uwagę na to, że zmiany na tym tle wynikają z dynamiki i równowagi metabolizmu. A tempo tych zmian bardziej powiązane jest z wiekiem biologicznym aniżeli kalendarzowym. Każdy człowiek dorosły powinien spożywać taką ilość określonych pokarmów, jakie zapewniać będą mu równowagę metaboliczną. Warto też na to zwracać uwagę, kiedy będzie się szukać menu odpowiedniego właśnie dla siebie. Musimy pamiętać, aby naszemu organizmowi dostarczać odpowiednie wartości odżywcze w pokarmie. Powinniśmy przede wszystkim jeść pokarm bogaty w witaminy, węglowodany. Nasza dieta powinna być przystosowana do naszego aktualnego trybu życiowego. Zbyt duża ilość niezdrowych rzeczy takich jak chipsy, hamburgery bądź zbyt mała ilość witamin może powodować problemy z naszym funkcjonowaniem.