Działanie wątroby

pokarmowy-3

Data aktualizacji: środa, Czerwiec 21, 2017

Wątroba dzieli się na cztery płaty: lewy, prawy, czworoboczny i ogoniasty. Miąższ wątroby zbudowany jest z przeplatających się płytek, a więc podstawowych komórek wątrobowych. Codzienne wydziałanie żółci przez wątrobę wynosi od około pół do litra dziennie. Między posiłkami żółć zaś zgromadzona jest w pęcherzyku żółciowym, jaki ma pojemność około pięćdziesięciu mililitrów. Funkcji wątroby jest kilka. Przede wszystkim wątroba bierze udział w metabolizmie spożytych aminokwasów, tłuszczów, węglowodanów i witamin. Poza tym, zajmuje się syntezą białek surowicy, detoksykacji i wydzielaniu żółci endogennych zbędnych produktów i zanieczyszczeń. Wątroba produkuje albuminy, jakie odpowiadają za krzepnięcie krwi, a także odpowiedzialna jest za przemianę białek i aminokwasów i tworzenie mocznika w cyklu mocznikowym. Odpowiada także za: przemianę tłuszczów i węglowodanów, syntezę cholesterolu i fosfolipidów. Ma również wpływ na stężenie glukozy we krwi i odpowiada za detoksykację leków i innych szkodliwych dla organizmu człowieka substancji toksycznych. W niej odbywa się produkcja związków ketonowych i czynników krzepnięcia oraz magazynowanie witamin: A, D i B12. Wątroba bierze udział w: termoregulacji, metabolizmie hormonów sterydowych, wytwarzaniu żółci i syntezie witaminy D3. Jak widać, rola wątroby jest ogromna i również bezpośrednio związana z jej działaniem. Warto jest z tym bliżej się zaznajomić, aby także w pełni zdać sobie sprawę, jak ważny jest to narząd dla organizmu ludzkiego. Wątroba ma spore zdolności regeneracyjne. Wątroba jest narażona na różnego rodzaju choroby. Rozróżnia się choroby zakaźne, choroby autoimmunologiczne, choroby spichrzeniowe oraz marskość wątroby. Pojawieniu się którejś z tych chorób sprzyja nieprawidłowa dieta, otyłość, nadużywanie alkoholu, długotrwałe stosowanie leków, predyspozycje genetyczne czy brak lub niedostateczna higiena rąk.