Trzustka

Data aktualizacji: środa, Czerwiec 21, 2017

Trzustka położona jest w górnej części jamy brzusznej. Dokładnie, leży w górnej części brzucha, poprzecznie, za żołądkiem. Składa się z głowy, trzonu i ogona i ma strukturę płatowo-zrazikową. Zazwyczaj waży od 60 do 125 g, ma 20 cm długości i 5 cm szerokości. Trzustka w porównaniu do pozostałych gruczołów układu dokrewnego jest za równo gruczołem zewnątrzwydzielniczym, który wydziela enzymy oraz gruczołem wewnątrzwydzielniczym produkującym hormony. Komórki wytwarzające hormony są zgromadzone w skupiskach nazywanych wyspami trzustkowymi lub wyspami Langerhansa. Tymi komórkami są komórki alfa, beta oraz delta. Wszystkie hormony produkowane przez trzustkę są ważne dla organizmu, ponieważ pomagają w utrzymaniu równowagi biochemicznej. Komórki alfa produkują glukagon, który pobudza przemiany glikogenu w wątrobie, zwiększa poziom cukru we krwi. Zwiększa on także rozkład białek w mięśniach i uwalnianie aminokwasów, a także przyspiesza wchłanianie glukozy w jelitach. Komórki beta wydzielają insulinę, która pobudza procesy anaboliczne, a hamuje kataboliczne. Insulina jest hormonem o budowie białkowej, a dokładnie – polipeptydowej. Aktywuje ona syntezę glikogenu w wątrobie oraz mięśniach, zmniejsza poziom cukru we krwi, zmniejsza rozpad glikogenu, ułatwia wchłanianie glukozy, aminokwasów, jonów potasowych i fosforanowych do komórek mięśniowych. Komórki delta wytwarzają somatostatynę, która hamuje uwalnianie hormonów. Trzustka wydziela jeszcze dwie substancje takie jak peptyd trzustkowy i gastryna. Trzustka to narząd gruczołowy, który znajduje się w górnej części jamy brzusznej. Jej kształt jest nieregularny, wydłużony i spłaszczony. Trzustka wydziela wiele enzymów takich np. jak: amylaza trzustkowa, trypsynogen, lipaza trzustkowa. Trzustkę można podzielić na kilka części: głowę, szyjka tzw. cieśnią, trzon i ogon. Najczęstszymi chorobami trzustki jest jej ostre i przewlekłe zapalenie, nowotwór i torbiele.